Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία καταθέτει τις προτάσεις της ΠΟΣΓΚΑμεΑ επί του Σχεδίου Νόμου: Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας

Πληροφορίες: Χριστίνα Σαμαρά
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Αθήνα: 23.04.2018
Αρ. Πρωτ.: 492

ΠΡΟΣ:
κ. Ε. Αχτσιόγλου, Υπουργό Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»

ΘΕΜΑ: «Η Ε.Σ.Α.μεΑ. καταθέτει τις προτάσεις της ΠΟΣΓΚΑμεΑ επί του Σχεδίου Νόμου: Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας»

Κυρία Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) –που αποτελεί τον τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους στη χώρα, επίσημα αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας- με το παρόν έγγραφο, εκφράζει την υποστήριξη της στις παρατηρήσεις-προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ – ΠΟΣΓΚΑμεΑ  επί του σχεδίου νόμου με τίτλο «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας», που έχει κατατεθεί στη Βουλή και πρόκειται να συζητηθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και ζητά να περιληφθούν στο εν λόγω σχέδιο νόμου.

Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό από την επιστολή της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, η οποία επισυνάπτεται, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, την οποία η ελληνική Πολιτεία μαζί με το πρωτόκολλο που τη συνοδεύει κύρωσε με τον Ν.4074/2012 και ως εκ τούτου οφείλει να εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο, ορίζονται τα εξής:

α) στο  άρθρο 4 «Γενικές Υποχρεώσεις», παρ.3: «3. Κατά την ανάπτυξη και εφαρμογή της νομοθεσίας και των πολιτικών, για να εφαρμοστεί η παρούσα Σύμβαση και σε άλλες διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν ζητήματα σχετικά με τα άτομα με αναπηρίες, τα Συμβαλλόμενα Κράτη θα συμβουλεύονται συνεχώς και θα εμπλέκουν ενεργά τα άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών με αναπηρίες, μέσω των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους»,

β) στο άρθρο 7 «Παιδιά με αναπηρίες»: «1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίζουν την πλήρη απόλαυση, από τα παιδιά με αναπηρίες, όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, σε ίση βάση με τα υπόλοιπα παιδιά 2. Σε όλες τις ενέργειες που αφορούν τα παιδιά με αναπηρίες, το συμφέρον του παιδιού είναι πρωταρχικής σημασίας. 3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη διασφαλίζουν ότι τα παιδιά με αναπηρίες έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα, σχετικά με όλα τα θέματα που έχουν επιπτώσεις σε αυτά και ότι στις απόψεις τους δίδεται η οφειλόμενη βαρύτητα, σύμφωνα με την ηλικία και την ωριμότητά τους, σε ίση βάση με τα υπόλοιπα παιδιά και ότι τους παρέχεται βοήθεια σε σχέση με την αναπηρία τους και κατάλληλη για την ηλικία τους, ώστε να υλοποιήσουν αυτό το δικαίωμα».

Με κύριο γνώμονα τα ανωτέρω και προκειμένου να επιτευχθεί ένα πραγματικά σύγχρονο και λειτουργικό νομοθετικό πλαίσιο για την «Αναδοχή και την Υιοθεσία» στη χώρα μας, το οποίο θα σέβεται και θα εμπεριέχει διατάξεις συμβατές με το Εθνικό και Διεθνές Δίκαιο που αφορά στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, προτείνονται κατ’ άρθρο του κατατεθέντος προς ψήφιση σχεδίου νόμου οι ακόλουθες απαραίτητες τροποποιήσεις, συμπληρώσεις, προσθήκες και βελτιώσεις:

Άρθρο 02 «Σύνθεση Εθνικού Συμβουλίου Αναδοχής-Υιοθεσίας»

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ανήλικα άτομα με αναπηρία που ζουν σε μονάδες παιδικής φροντίδας είναι τα τελευταία που γίνονται δεκτά από οικογένειες για αναδοχή ή υιοθεσία, ζητάμε τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ στο «Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής - Υιοθεσίας», προκειμένου να προωθήσει και να υποστηρίξει τα δικαιώματα των ανήλικων αυτών ατόμων πιο αποτελεσματικά, συνεπώς προτείνουμε το άρθρο 2 να συμπληρωθεί και διαμορφωθεί ως εξής:

«1. Το Συμβούλιο συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αποτελείται από τα εξής μέλη με τους αναπληρωτές τους :

α. Το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως Πρόεδρο.

β. Έναν (1) Εισαγγελέα Ανηλίκων, ο οποίος υποδεικνύεται από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

γ. Έναν (1) εκπρόσωπο του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

δ. Τρεις (3)ειδικούς εμπειρογνώμονες στο χώρο της παιδικής προστασίας, από τους οποίους ένας εμπειρογνώμονας σε θέματα αναπηρίας υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ).

ε. Έναν (1) εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδιο για θέματα παιδικής προστασίας……………»

Άρθρο 8 «Ανάδοχοι γονείς – προϋποθέσεις»

Στο εδάφιο β της παραγράφου 2, αναφέρεται ότι: «οι ανάδοχοι γονείς και οι συνοικούντες με αυτούς έχουν καλή ψυχική, διανοητική και σωματική υγεία, ιδίως μάλιστα δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα»

Κρίνουμε απόλυτα απαραίτητο να διευκρινιστούν οι προαναφερόμενοι όροι, ώστε να μην αποτελεί κώλυμα για την αναδοχή η ύπαρξη αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης του υποψήφιου προς αναδοχή γονέα.

Άρθρο 12 «Παροχές και διευκολύνσεις σε ανάδοχους γονείς»

Στην παράγραφο 1 του άρθρου 12 ζητάμε να συμπληρωθεί το εξής: 

«Στους αναδόχους που έχουν οριστεί με δικαστική απόφαση ή με σύμβαση σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 11,……παρέχεται οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του ανηλίκου. ……..Επιπλέον, καλύπτονται τυχόν δαπάνες για επιπρόσθετες ανάγκες θεραπευτικής αποκατάστασης, ειδικής αγωγής και αναπηρικών προθεμάτων – συμπληρωμάτων. Οι εν λόγω ανάγκες αποδεικνύονται από σχετική γνωμάτευση Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής ή Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου ή από σχετική, με την πάθηση του ανήλικου, ειδικότητα ιατρού δημόσιου νοσοκομείου.»

Η παράγραφος 3 του άρθρου 12 του προς ψήφιση σχεδίου νόμου, ζητάμε να συμπληρωθεί και να διαμορφωθεί ως εξής:

«3. Ο ανήλικος, που τοποθετείται σε ανάδοχο γονέα και για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναδοχή, καλύπτεται ιατροφαρμακευτικά ή και για προγράμματα θεραπείας, αποκατάστασης, ειδικής αγωγής, καθώς και για αναπηρικά προθέματα - συμπληρώματα από τον ασφαλιστικό φορέα του ανάδοχου γονέα. Σε περίπτωση έλλειψης ασφάλισης αυτού, ο ανήλικος καλύπτεται με την έκδοση βιβλιαρίου υγείας ανασφάλιστου……..»

Κυρία Υπουργέ,

Σαφώς και η νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι ένα από τα βασικά νομοθετήματα που θα συμβάλουν στο πρόγραμμα αποϊδρυματισμού που έχει ξεκινήσει υπό την Αναπληρώτρια Υπουργό, κ. Φωτίου, στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνάμα όμως, είναι μία πολύ θετική εξέλιξη και έρχεται συνολικά να εκσυγχρονίσει, να οργανώσει και να βελτιώσει το εθνικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά στον ευαίσθητο τομέα της αναδοχής και της υιοθεσίας.

Δεδομένου ότι κοινός στόχος της ΕΣΑμεΑ και της ελληνικής πολιτείας θα πρέπει να είναι ένα σύγχρονο, λειτουργικό και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την υιοθεσία και την αναδοχή, ζητάμε να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψη οι παρατηρήσεις-προτάσεις της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, καθώς και να κληθεί εκπρόσωπος της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ σε ακρόαση κατά τη συζήτησή του στη συνεδρίαση της Βουλής, προκειμένου να αναπτύξει τις προτάσεις της.  


Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Ι. Βαρδακαστάνης

Ο Γεν. Γραμματέας
Ι. Λυμβαίος


Πίνακας Αποδεκτών:
- Γραφείο Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Αλ. Τσίπρα
- Υπουργό Επικρατείας, κ. Χ. Βερναρδάκη
- Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θ. Φωτίου
- Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δ. Καρέλλα
- Πρόεδρο και Μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
- Φορείς Μέλη ΕΣΑμεΑ