Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ Ε.Ε.Π. & ΤΟΥ Ε.Β.Π. ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Υ.Π.Π.Π.Ε.Θ.»


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Πανεπιστημίου 59, 4ος όρ., Τ.Κ. 105 64, Αθήνα, 
τηλ.: 6972056448
ιστολόγιο: www.poseepea.blogspot.gr
                                                                                                                    ΑΘΗΝΑ, 25/02/2018
                                                                   Αρ. Πρωτ.: 34
                                                                                                                  
                                                                                                         ΠΡΟΣ
·        Τον Υπουργό Υ.Π.Π.Ε.Θ. κο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

·         Το Διευθυντή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κο Παναγιώτη Κασσιανό

·        Τους Περιφερειακούς Συλλόγους και τα μέλη τους


ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α  ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ Ε.Ε.Π. & ΤΟΥ Ε.Β.Π.  ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ Υ.Π.Π.Π.Ε.Θ.»

Τη χθεσινή ημέρα γράφτηκε το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να υπάρξει  και που δηλώνει ξεκάθαρα τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας απέναντι στο Ειδικό Εκπαιδευτικό και στο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.
Η πολιτική ηγεσία του Υ.Π.Π.Ε.Θ., καθοδηγούμενη από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αποφάσισε να εκδιώξει το μοναδικό προσωπικό που ανήκε στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής  και που είναι το Ε.Ε.Π. και το Ε.Β.Π. και να το συρρικνώσει  σε ένα αυτοτελές τμήμα που θα ανήκει στη  Γενική Διεύθυνση Διοίκησης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης.
Έχοντας συμπυκνώσει τις αρμοδιότητες του τμήματος αυτού σε 9 σειρές, μέσα σε ένα γενικόλογο και ασαφές περίγραμμα, το τμήμα αυτό θα λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς  καμία αντίστοιχη Διεύθυνση  με τους άλλους εκπαιδευτικούς (Διεύθυνση διορισμών, προσλήψεων, διοίκησης, υπηρεσιακής κατάστασης) και το συγκεκριμένο τμήμα, διοικούμενο από έναν τμηματάρχη, θα καλείται να διαχειρίζεται όλα τα θέματα του Ε.Ε.Π. και του Ε.Β.Π.
Ο καθένας αντιλαμβάνεται το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί και με τη στελέχωση αυτού του τμήματος, δεδομένου ότι το Ειδικό Εκπαιδευτικό και το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και χρειάζεται η υποστήριξή του, γνώση και εμπειρία που φοβόμαστε ότι δεν υπάρχει στα διοικητικά στελέχη της Διεύθυνσης Διοικητικού Προσωπικού.
Ειλικρινά δεν κατανοούμε την αναγκαιότητα όλου αυτού του πειραματισμού, που είμαστε βέβαιοι ότι θα λειτουργήσει εις βάρος των κλάδων του Ε.Ε.Π. και του Ε.Β.Π.
Μέσα από την απαξιωτική πρόβλεψη του νέου Οργανογράμματος του Υ.Π.Π.Ε.Θ., βεβαιώνεται ότι το προσωπικό αυτό από προσωπικό της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, γίνεται ένα ουδέτερο προσωπικό που τύποις  θα ανήκει στην Διεύθυνση  Διοίκησης Προσωπικού Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης  και είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ένα ¨ τμήμα¨ να διαχειρίζεται ένα πολυσύνθετο, αυξημένο πλέον σε αριθμό  και με ιδιαίτερα προσόντα και αρμοδιότητες προσωπικό.
Επομένως το προσωπικό αυτό, το οποίο υπέφερε μέχρι τώρα από την ελλιπή διοικητική υποστήριξη, θα βρεθεί έρμαιο της ανεπαρκούς  υπηρεσιακής οργανωτικής δομής, ενός υποστελεχωμένου αυτοτελούς  τμήματος.
Η απόφαση της μετακίνησης του Ε.Ε.Π. και του Ε.Β.Π. από την Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και  Εκπαίδευσης στην Γενική Διεύθυνση Διοίκησης  Προσωπικού μπορεί να χαρακτηριστεί ως  τραγική και για το γεγονός ότι θα είναι προσωπικό ξεκομμένο από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αφού όλα τα  θέματα που το αφορούν   θα παραμείνουν στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής.
Έτσι θα προκύψει ένα μεγάλο κενό στην υπηρεσιακή και επιστημονική υποστήριξη του προσωπικού αυτού, γεγονός που θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την παροχή των ειδικών επιστημονικών υπηρεσιών του εξειδικευμένου αυτού προσωπικού.
Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι μαζί με την μετακίνηση του προσωπικού, διαπιστώθηκε και η απώλεια της αρμοδιότητας  του Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. για την επιλογή των προϊσταμένων Κ.Ε.Δ.Δ.Υ. αρμοδιότητα που είναι σε ισχύ 17 και πλέον χρόνια.
Για μία ακόμη φορά λοιπόν, διαπιστώνεται η δασκαλοκεντρική αντίληψη που επικρατεί στις διοικητικές δομές του Υ.Π.Π.Ε.Θ. και ελπίζουμε να μην ακούσουμε ξανά τα πομπώδη και παχυλά λόγια της πολιτικής ηγεσίας του Υ.Π.Π.Ε.Θ.  για την ιδιαίτερη εκτίμηση που τρέφει για το Ε.Ε.Π. και το Ε.Β.Π.
Εμείς ως Ομοσπονδία επισημαίνουμε ότι αυτό που δεν κατάφερε να πετύχει στο παρελθόν ο κος Αρβανιτόπουλος, δηλαδή να μετατρέψει τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής σε τμήμα, το κατάφερε δυστυχώς ο κος Γαβρόγλου, μόνο που «μας έκανε και κάποια χάρη», δηλαδή να παραμείνει η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, να μετατραπεί σε ένα μικρό Ι.Ε.Π. και να εκδιωχθεί  μόνο το Ε.Ε.Π. και το Ε.Β.Π. για να μην είναι βάρος.
Το δυστύχημα είναι ότι κατά το παρελθόν παλέψαμε να διατηρηθεί η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής, με το βασικό επιχείρημα ότι διαθέτει προσωπικό που δεν μπορεί να ανήκει ούτε στην Πρωτοβάθμια ούτε στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και αυτό είχε αποτέλεσμα. Το αν πράξαμε καλά τότε θα το δείξει η ιστορία.
Εμείς σήμερα ως Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. είμαστε κάθετα αντίθετοι με τον διωγμό μας και είμαστε σίγουροι ότι αυτοί που τον πρότειναν και τον υλοποίησαν, γρήγορα θα αντιληφθούν το τραγικό λάθος στο οποίο υπέπεσαν.