Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΡΕΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ο Δημήτρης Αναστασίου στο 1ο Φεστιβάλ Φορέων της Ειδικής Εκπαίδευσης

Αγαπητοί συνάδελφοι,

ο επιστημονικός φορέας της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, το Ινστιτούτο Μελετών και Ερευνών για τη Γενική και Ειδική Εκπαίδευση (Ι.Μ.Ε.Γ.Ε.Ε), έχει την τιμή να δημοσιεύσει την εισήγηση του καθηγητή στο Southern Illinois University, ΗΠΑ, κ. Δ. Αναστασίου, η οποία παρουσιάστηκε στην Ημερίδα του 1ου Φεστιβάλ Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης, στις 5 Ιουνίου 2016 στην Τεχνόπολη του Δ. Αθηναίων. 
Το θέμα της εισήγησης ήταν: "Ειδική Εκπαίδευση και Ένταξη: Πολιτικές Συγκλίσεις και Αποκλίσεις με Φόντο τις Διεθνείς Εξελίξεις"Θεωρούμε ότι η δημοσίευση αυτή αποτελεί σημαντική επιστημονική συνεισφορά στο διάλογο που έχει ανοίξει για την αναβάθμιση και τον ανασχεδιασμό της Ειδικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Το επιστημονικό κύρος, η διεθνής  εμπειρία και η εμβρίθεια του κ. Αναστασίου πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στη συζήτηση αναφορικά με την προοπτική της συνεκπαίδευσης, τις προκλήσεις και τους κινδύνους που εμπεριέχονται.

Παραθέτουμε ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα:

"Ο Δημήτρης Αναστασίου είναι Επίκουρος Καθηγητής Ειδικής Αγωγής στο Southern Illinois University, USA. Κατέχει βασικά πτυχία στην ψυχολογία, την κοινωνιολογία και τα παιδαγωγικά. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στη σχολική ψυχολογία και την ειδική αγωγή και διδακτορικό (Ph.D.) στη σχολική ψυχολογία από τη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διατελέσει συνεκδότης του Journal of International Special Needs Education, που σήμερα το υπηρετεί ως αναπληρωτής εκδότης. Έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία για τη δυσλεξία και πάνω από 40 εργασίες σε ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους βιβλίων. Ανάμεσά τους άρθρα που αφορούν στη διεθνή πολιτική για την αναπηρία, τα αναπηρικά δικαιώματα και την εκπαιδευτική πολιτική, τα οποία, από την ημέρα της δημοσίευσής τους, συγκαταλέγονται αδιαλείπτως στην πρώτη ή τις πρώτες θέσεις των 50 πιο πολυδιαβασμένων άρθρων στις μηνιαίες λίστες των επιστημονικών περιοδικών Journal of Medicine and Philosophy, Exceptional Children, Remedial and Special Education και Journal of Disability Policy Studies".


Μπορείτε να διαβάσετε την εισήγηση του κ. Αναστασίου πατώντας  ΕΔΩ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ



Αγαπητοί συνάδελφοι,

πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13-6-2016, στο Υπουργείο Παιδείας, η δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής για τον Ανασχεδιασμό και Αναβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή και της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, που εκπροσωπήθηκε από το Στάθη Καρπενησιώτη και την Ευγενία Τραγάκη. Από πλευράς υπουργείου παρευρέθηκαν ο κ. Π. Κασσιανός, σύμβουλος του Υπουργού για τα θέματα Ειδ. Εκπαίδευσης και η κα Θ. Αστέρη, διευθύντρια ΕΑΕ.

Στην εισήγησή του ο κ Κασσιανός επισήμανε ότι αποτελεί παραδοχή ότι η ΕΑΕ είναι αναπόσπαστο μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά αν δεν αλλάξει το γενικό σχολείο, η παραδοχή αυτή θα μείνει κενός λόγος. Γι΄αυτό το Υπουργείο βάζει δύο στόχους: α) τη θεσμική προώθηση της ενταξιακής πολιτικής και β) την ενίσχυση όλων των δομών του δικτύου της Ειδικής Εκπαίδευσης. Η ενίσχυση αυτή θα είναι τόσο ποσοτική, με την ίδρυση νέων δομών ΕΑΕ, όσο και ποιοτική. 
Ως προς την ποιοτική ενίσχυση, ο κ. Κασσιανός αναφέρθηκε ενδεικτικά στα εξής:
  • επικαιροποίηση/εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών
  • εναρμόνιση ωραρίου των ΣΜΕΑΕ με τα γενικά σχολεία
  • ενίσχυση του τομέα της Υποστήριξης στα ΚΕΔΔΥ
  • τακτοποίηση του "άτακτου" θεσμικού πλαισίου της δευτεροβάθμιας ΕΑΕ
  • ίδρυση ΣΕΚ Ειδικής Εκπαίδευσης 
Επιπλέον, ο κ. Κασσιανός επισήμανε ότι η προτεραιότητα του Υπουργείου για φέτος θα είναι οι ιδρύσεις νέων δομών και του χρόνου θα είναι έτοιμοι για την εναρμόνιση ωραρίου.

Ορίστηκαν 3 υπο-ομάδες εργασίας για την επεξεργασία Υπουργικών αποφάσεων που θα πρέπει να εκδοθούν το Σεπτέμβρη, κατά την έναρξη της νέας σχολ. χρονιάς:
1η υπο-ομάδα: Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΕΕΕΚ, Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια, Ειδικά Γυμνάσια και Λύκεια).
2η υπο-ομάδα: εκπόνηση Κανονισμού Λειτουργίας Τ.Ε.
 υπο-ομάδα: επεξεργασία τρόπου σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων συνεκπαίδευσης
Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εργασιών των υπο-ομάδων θα είναι σε ένα μήνα από τώρα.

Επίσης, ο κ. Κασσιανός αναφέρθηκε στην πρόθεση του Υπουργείου να διοργανώσει μια ημερίδα ή διημερίδα για την ανάδειξη καλών συνεργατικών πρακτικών.

Τέλος, ανακοίνωσε το σχεδιασμό του Υπουργείου για διενέργεια από το ΙΕΠ,18-μηνης Επιμόρφωσης στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η κα Αστέρη, από τη μεριά της επισήμανε τις δύο κατευθύνσεις του σχεδιασμού για την ΕΑΕ: α) μήνυμα προς την Γενική Εκπαίδευση για το  τι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται και β) συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο.

Κατόπιν πήραν το λόγο αρκετά μέλη της επιτροπής και ορίστηκε η διαδικασία χωρισμού των μελών στις υπο-ομάδες. Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ ζήτησε να συμμετέχει δια των εκπροσώπων της και στις τρεις υπο-ομάδες, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Η agenda για την επόμενη συνάντηση αφορά την αντιστοίχιση των Ειδικών Επαγγελματικών Εργαστηρίων με τη γενική εκπαίδευση.

Η επόμενη (προτελευταία) συνάντηση της Επιτροπής ορίστηκε για την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουνίου.

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ANAKOΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΗΣΗΣ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβε η ΠΟΣΕΕΠΕΑ από τους αντιπροσώπους και τα ΔΣ των περιφερειακών συλλόγων (οι οποίες έχουν δημοσιευτεί ήδη), υπάρχει ομόφωνη απόφαση συνέχισης της συμμετοχής μας στον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο και την Επιτροπή για τον Ανασχεδιασμό και Αναβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης.
Ωστόσο, για να είναι εφικτή και αποτελεσματική μια τέτοια συμμετοχή, απαιτείται η εμπλοκή και συμμετοχή, από την πλευρά των αντιπροσώπων,  στις υποεπιτροπές που θα διαμορφωθούν για την επεξεργασία των επιμέρους θεμάτων. Γι΄αυτό παρακαλούμε να δηλώσουν οι συνάδελφοι τη διαθεσιμότητά τους.


Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

1ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΟΡΕΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΕΕΠΕΑ


Αγαπητοί φίλοι,

Το 1ο Φεστιβάλ των Φορέων της Ειδικής Εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή χιλιάδων φίλων της ειδικής εκπαίδευσης. Όλοι μαζί συγκεντρωθήκαμε στο "Γκάζι" ενώνοντας τις φωνές μας, τις αγωνίες μας και τα όνειρα μας για το μέλλον και το παρόν της ειδικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Συζητήσαμε για τα προβλήματα  και τις ανάγκες, αναζητήσαμε και προβληματιστήκαμε για τις λύσεις , κυρίως όμως αναδείξαμε την τεράστια δυναμική και το έργο των ανθρώπων της, κάνοντας πράξη την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα γι’αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς:
Καταρχήν τους ανθρώπους μας, τους συνεργάτες από το συντονιστικό των φορέων και την ομοσπονδία.
Όλους όσους κουράστηκαν για την υλοποίηση του φεστιβάλ.Τους εθελοντές που συνεισφέρανε αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους, καθώς και  τους συμμετέχοντες με περίπτερα και δρώμενα για την εκπληκτική παρουσία τους.
Τους αξιόλογους επιστήμονες κ.κ. Δ. Αναστασιου και Α. Χατζιπετρου,  για τις ενδιαφέρουσες απόψεις που μοιράστηκαν μαζί μας στην ημερίδα.
Τα μουσικά σχήματα που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς και ιδιαίτερα τον Γιάννη Ζουγανέλη για την πολύτιμη συμβολή του.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω την ΕΣΑΜΕΑ και το Δήμο Αθηναίων, υπό την αιγίδα των οποίων έγινε το φεστιβάλ. Την Τεχνοπολη του Δήμου Αθηναίων για την ευγενική παραχώρηση του χώρου και την τεχνική υποστήριξη που μας παρείχαν.
Τους χορηγούς επικοινωνίας που συνέβαλαν στο να εξαπλωθεί το μήνυμα του φεστιβάλ, ΕΡΤ, 105,5 Στο Κοκκινο, Πειρατικό Ραδιόφωνο κ όλους τους δημοσιογράφους που φιλοξένησαν συνεντεύξεις μας στις εκπομπές τους (ραδιόφωνα, διαδίκτυο).
Τον Γιάννη Βαρδακαστανη για την παρουσία του και τη βοήθεια του.
Τέλος να ευχαριστήσω όλους εσάς τους φίλους, τους ωφελούμενους και τους εργαζόμενους της ειδικής εκπαίδευσης, που μας τιμήσατε με την παρουσία σας στο φεστιβάλ.

Φίλοι, συνάδερφοι, συνοδοιπόροι, είναι στο χέρι όλων μας και του καθένα χωριστά ο θεσμός του φεστιβάλ να μεγαλώσει ώστε να στέλνει το μήνυμα του παντού.
"Αναζητώντας την ισοτιμία διεκδικώντας τη συμμετοχή"
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.


Στάθης Καρπενησιώτης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Είναι αυτονόητο πως κάθε ειλικρινής διάλογος, μπορεί να αποβεί γόνιμος με δεδομένο ότι δεν γίνεται μονομερής εκμετάλλευση της διαφοράς ισχύος -αν υπάρχει-μεταξύ των διαλεγόμενων. Υπ'αυτή την έννοια συμφωνούμε με την επιστολή του αιρετού μας κύριου Φλογερά ότι μέχρι σήμερα οι όποιοι διάλογοι μεταξύ υπουργείου και συνδικαλιστικών ενώσεων, κατέληγαν στην επιβολή προειλλημένων υπουργικών αποφάσεων.
Παρόλα αυτά θα ήταν ανόητο να μην είμαστε στο πλευρό της Ομοσπονδίας και στη θέση της για συνέχιση του διαλόγου με το Υπουργείο, αν και διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας .
Τέλος σε ότι αφορά τις υποεπιτροπές για την ΕΑΕ , λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων αλλά και λόγω άγνοιας για την γενικότερη κατάσταση της ΕΑΕ πανελλαδικά, είναι δυσχερής η συμμετοχή μας. Όμως ως ΣΕΕΠΕΑ Δυτ.Ελλάδας θα ήμασταν πρόθυμοι να στηρίξουμε με ιδέες και πράξεις τουλάχιστον σε ότι αφορά την περιφέρειά μας και αναμφίβολα υπάρχουν μεμονωμένοι συνάδελφοι που θα ενδιαφέρονταν και θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε μια τέτοια πρόκληση.
     
Εκ μέρους του ΣΕΕΠΕΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
Με εκτίμηση,
Γιώργος Αντωνιάδης-Πρόεδρος
Αγγελική Παπανικολάου-Γραμματέας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΕΠΕΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

μετά τη συζήτηση στο ΔΣ του ΣΕΕΠΕΑ Ηπείρου αποφασίστηκε ότι δεν είναι σωστό να αποχωρήσουμε στην παρούσα φάση, αλλά να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση προώθησης των προτάσεών μας. Στην περίπτωση που υπάρξει χάσμα/διάσταση μεταξύ των λεγομένων και των πράξεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, τότε να διεκδικήσουμε όλα τα έννομα συμφέροντά μας και να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας με όλους τους δυνατούς και πρόσφορους τρόπους.

Για το ΔΣ
Γιάννης Στεργιούλης