Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π.




Αγαπητοί συνάδελφοι, 


Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. ως ο μοναδικός δευτεροβάθμιος συνδικαλιστικός φορέας που εκπροσωπεί τους μόνιμους και αναπληρωτές μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή αλλά και ψυχραιμία τη δυσάρεστη κατάσταση και κατανοεί τις ανησυχίες που εκφράζουν αρκετοί συνάδελφοι, σχετικά με τις αλλεπάλληλες ανακοινοποιήσεις πινάκων κατάταξης από όλες τις Π.Δ.Ε. της χώρας.

            Το πρόβλημα αυτό, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οφείλεται κυρίως στη χωρίς προετοιμασία αλλαγή των διαδικασιών, με στόχο -όπως ισχυρίζεται το υπουργείο- την εξασφάλιση της αντικειμενικότητας και την ενιαία, ισότιμη και δίκαιη μοριοδότηση των υποψηφίων μέσω Α.Σ.Ε.Π. και Ι.Ε.Π. Το Ι.Ε.Π., όπως είναι γνωστό, αντικατέστησε όσον αφορά μόνον την ενιαία εξέταση της συνάφειας των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων το Κ.Υ.Σ.Ε.Ε.Π., που δυστυχώς ποτέ δεν κατάφερε να την πραγματοποιήσει.

            Είμαστε επίσης ενήμεροι για την ανεπάρκεια που επέδειξε το Ι.Ε.Π. όσον αφορά τη διοικητική υποστήριξη των εργασιών της αρμόδιας επιτροπής. Επίσης, για τη μη αξιοποίηση εκ μέρους των Π.Δ.Ε. της εμπειρίας των μελών των Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π. στη σύνταξη των προσωρινών πινάκων.

            Αυτό το γεγονός, μαζί με τη μη  κοινοποίηση των κριτηρίων σχετικά με τη συνάφεια των τίτλων ως προς τον κλάδο και το αντικείμενο απασχόλησης ή την ειδική αγωγή (παρά τη γραπτή πρόταση των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας  που συμμετείχαν στην αρμόδια επιτροπή του Ι.Ε.Π., ως προς τη θέσπιση και κοινοποίηση των κριτηρίων, η οποία κατατέθηκε από την αρχή της διαδικασίας), δημιούργησε την εικόνα που όλοι βλέπουμε.

            Επισημαίνουμε επίσης τη θετική μεν αλλά για μία ακόμη φορά αλλαγή στη μοριοδότηση των μεταπτυχιακών τίτλων στον κλάδο και το αντικείμενο απασχόλησης και τη μειωμένη μοριοδότηση (χωρίς να υπάρξει σχετική αιτιολόγηση) των τίτλων με συνάφεια στην ειδική αγωγή, που προέκυψαν από την φετινή εγκύκλιο.

            Ελπίζουμε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων να πραγματοποιηθεί άμεσα και χωρίς προβλήματα. Θα έχουμε πλέον για πρώτη φορά (μετά την ενιαία και με τη σφραγίδα Ι.Ε.Π. και Α.Σ.Ε.Π. επικύρωσή τους, όπως επεδίωκε το υπουργείο) τη δυνατότητα από την επόμενη χρονιά έκδοσης ενιαίου πίνακα Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., χωρίς την ανάγκη ετήσιας επανεξέτασης των προσόντων και κριτηρίων μοριοδότησης, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ο πίνακας αυτός ελπίζουμε να αξιοποιηθεί άμεσα στην προοπτική μονιμοποίησης των συναδέλφων, που χρόνια τώρα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης.

            Επιφυλασσόμαστε με το τέλος της διαδικασίας των προσλήψεων να καταθέσουμε προτάσεις σχετικά με τη βελτίωση των διαδικασιών ενόψει του ενιαίου πίνακα, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών μας.

            Τέλος είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για το θέμα της επαρκούς, σε μία φάση και έγκαιρης διάθεσης των πιστώσεων για τη στελέχωση των δομών ειδικής εκπαίδευσης με το απαραίτητο Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.