Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 8-9-2016



Αγαπητοί συνάδελφοι,



Μετά από αίτημα της ΠΟΣΕΕΠΕΑ πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 8-9-2016 συνάντηση με τον κ. Κασσιανό, σύμβουλο του Υπουργού, τον κ. Καρπενησιώτη, πρόεδρο της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, τον κ. Παπαευαγγέλου, υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, την κ. Μπουλμέτη, πρόεδρο του συλλόγου Αττικής- ΣΕΕΠΕΑ, τον κ. Παπαευθυμίου, αιρετό του ΚΥΣΕΕΠ και τον κ. Αρβανίτη, αιρετό του ΠΥΣΕΕΠ με θέματα: τις πιστώσεις και τις  προσλήψεις των αναπληρωτών, τους διορισμούς, τις οργανικές θέσεις ΕΕΠ και ΕΒΠ, την ανασύσταση του ΚΥΣΕΕΠ και το σχεδιασμό της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ειδική Εκπαίδευση.


Για κάθε από τα παραπάνω θέματα ειπώθηκαν τα εξής:

1.      Αναφορικά με τις πιστώσεις στην Ειδική Εκπαίδευση ο κ. Κασσιανός ανέφερε ότι θα δοθούν 400 θέσεις ΕΒΠ  στις ΣΜΕΑΕ, 770 για ΕΕΠ, 300 θέσεις ΕΕΠ για τις ΕΔΕΑΥ  και τα ΚΕΔΔΥ και 600 θέσεις ΕΒΠ και σχ.νοσηλευτών για την υποστήριξη στη γενική εκπαίδευση από το πρόγραμμα εξατομικευμένης. Επίσης εξετάζεται η ενίσχυση των ΕΔΕΑΥ μέσα από τα προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς και των ΚΕΔΔΥ από το ΠΔΕ, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες. Οι ανάγκες που είχαν προταθεί ήταν για 2600 θέσεις, ωστόσο δεν είναι δυνατό να καλυφθούν όλα τα αιτήματα.

2.      Σχετικά με τις προσλήψεις των αναπληρωτών, ο κ. Κασσιανός ενημέρωσε ότι  το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ΑΣΕΠ, στο οποίο τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα διαδικασιών. Έχουν δοθεί προτεραιότητες  σε κλάδους στη γενική εκπαίδευση, στον κλάδο Π18 στα ΕΕΕΕΚ και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προσλήψεων των εκπαιδευτικών θα προηγηθεί η κάλυψη θέσεων ΕΒΠ στις ΣΜΕΑΕ. Η πρόβλεψη  είναι ότι εντός 10 ημερών θα έχουν καλυφθεί και οι θέσεις του ΕΒΠ. Οι προσωρινοί πίνακες θα χρησιμοποιηθούν ως έσχατη λύση προκειμένου να στελεχωθούν  τα ειδικά σχολεία. Επίσης ανέφερε ότι δε θα υπάρξει πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για το ΕΕΠ.

3.      Για το πάγιο αίτημα της ΠΟΣΕΕΠΕΑ σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς, συζητήθηκε ότι η ύπαρξη ενιαίου πίνακα, μετά και από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την επιτροπή συνάφειας, είναι βοηθητική για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο κ. Κασσιανός ανέφερε ότι ο υπουργός έχει εκφράσει τον προβληματισμό του σχετικά με το νομικό πλαίσιο του Ν.3848/2010, σύμφωνα με το οποίο συνάδελφοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας καλούνται να περάσουν από τη διαδικασία των εξετάσεων, γι΄ αυτό ενδεχομένως να επιλεγεί ένα μεικτό σύστημα προσλήψεων εάν είναι εφικτό.  

4.      Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ και οι αιρετοί έθεσαν το ζήτημα της δημιουργίας και ανακατανομής των οργανικών θέσεων στις ΣΜΕΑΕ ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε σχολείου και της κάλυψης θέσεων  στις νεοσύστατες ΣΜΕΑΕ. Ο κ. Κασσιανός απάντησε ότι η αύξηση του αριθμού θέσεων ΕΕΠ και ΕΒΠ λόγω ίδρυσης νέων οργανικών θέσεων, προσκρούει σε οικονομικά ζητήματα του Γενικού Λογιστηρίου και περιορίζει την κάλυψη αυτών. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη λειτουργίας του ΕΕΕΕΚ Περιστερίου και η ίδρυση ΕΕΕΕΚ στο κέντρο των Αθηνών έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί το ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου.

5.      Ζητήθηκε η άμεση ανασύσταση του ΚΥΣΕΕΠ λόγω αποχώρησης προσώπων,  δεδομένου ότι υφίστανται αιτήματα συναδέλφων προς εξέταση.

6.      Αναφορικά με το σχεδιασμό του υπουργείου για την Ειδική Εκπαίδευση, αναφέρθηκε από τον κ. Κασσιανό,  ότι το έργο των επιτροπών που συστάθηκαν και εργάστηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,  πρέπει να συνεχιστεί με στόχο να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις έως το Δεκέμβριο του 2016 και στη συνέχεια να μπει σε διαβούλευση νομοσχέδιο για την Ε.Ε. Τονίστηκε ότι σε όλες τις επιτροπές  συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, οι οποίοι εργάστηκαν με γνώμονα την προάσπιση του ΕΕΠ και ΕΒΠ, τα δικαιώματα των μαθητών και των οικογενειών τους, τις αρχές  της  διεπιστημονικότητας και της συνεργασίας με τους συναδέλφους άλλων κλάδων.



Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η ανταπόκριση του κ. Κασσιανού στο αίτημα μας για συνεργασία ήταν άμεση. Ευχόμαστε να συνεχιστεί ο γόνιμος διάλογος και οι υποσχέσεις του υπουργείου να πάρουν το δρόμο αποτελεσματικών  δράσεων και αποφάσεων.

Η ΠΟΣΕΕΠΕΑ  δεσμεύεται να είναι παρούσα και να συμμετέχει ενεργά σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά στο ΕΕΠ και ΕΒΠ  στη γενική και ειδική εκπαίδευση και να αγωνίζεται για μόνιμους διορισμούς και για τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων.