Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ενημέρωση για τον δικαστικό αγώνα των αναπληρωτών ψυχολόγων


Ενημέρωση για την πορεία της δικαστικής διεκδίκησης των συναδέλφων αναπληρωτών ψυχολόγων

Από το δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την υπόθεση των συναδέλφων αναπληρωτών ψυχολόγων λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω ανακοίνωση.


Δικηγορικό Γραφείο
Κολλύρης - Συρροθανάση & Συνεργάτες
Αναγνωστοπούλου 32 - Κολωνάκι Αθήνα, ΤΚ 10673
Τηλ.: +30 210 3608504, 3643637
Φαξ: +30 210 3608509
Website: www.syrothanasi.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΑΘΗΝΑ, 23/4/2013

ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ/-ΕΣ
ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΗΝ 18Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ, ΟΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΕΚΑΣΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΤΕΙΝΕ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ, Η ΥΑ ΚΑΙ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΣΚ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.
ΟΙ ΔΕ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΥΠΙΚΟ ΠΡΟΣΟΝ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ’ ΑΥΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ.
ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΤΕΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ «ΕΥΗΚΟΑ ΩΤΑ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΚΟΥΣΑΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ.
ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΛΕΙΝΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ.
ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ.
ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΩ ΕΝΤΙΜΩΣ ΡΗΤΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΩΣ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ Ο,ΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΚ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗΣ (ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΥΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ) ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ.  
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΠΟΥ ΔΕΙΞΑΤΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΟΛΛΥΡΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – Δ.Ν. 

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Eκλογές στο ΣΕΕΠΕΑ Θεσσαλίας στις 24/4/2013


Την Τετάρτη οι εκλογές στον ΣΕΕΠΕΑΘ 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ&
ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΙΔΙΚΗΣ 
ΑΓΩΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ   (ΣΕΕΠΕΑΘ)
 
   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Την Τετάρτη 24/4/2013 ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας θα  πραγματοποιήσει εκλογές  για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Τα μέλη του Συλλόγου μας, Ειδικό Εκπαιδευτικό και Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και των ΚΕΔΔΥ Θεσσαλίας ,θα ψηφίσουν στα κατά τόπους ΚΕΔΔΥ από τις 9.00 έως τη 13.00 ή στο ΚΕΔΔΥ Λάρισας ως τις 14.00.
    Οι συνάδελφοι μπορούν να ζητούν από τους διευθυντές των σχολείων ολιγόωρη άδεια για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, χωρίς να παρακολύεται κατά το δυνατόν η λειτουργία του σχολείου.Έχει ενημερωθεί εγγράφως η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και θα αποσταλεί κοινοποίηση του εγγράφου στις κατά τόπους Διευθύνσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.
                                                  
 για το Δ.Σ.
             
              Ο Πρόεδρος                                        Η Γεν.Γραμματέας
 
             Γούλας Χρήστος                               Αναστασοπούλου Γεωργία                       

Στάση εργασίας στα Δωδεκάνησα


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.Κ.10432, Αθήνα,  tel: 6974714206,  e-mail: poseepea@yahoo.gr
www.poseepea.blogspot.gr/


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

        Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. συμπαραστεκόμενη στους γονείς και εκπαιδευτικούς της Περιφέρειας Δωδεκανήσου, που διαμαρτύρονται για τις σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς της οργανικότητας σχολείων και την συνεπαγόμενη υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας την Τρίτη 23 Απρίλη 2013 , από 11.00-13.00 με στόχο την διευκόλυνση των συναδέλφων ΕΕΠ και ΕΒΠ που εργάζονται στις ΣΜΕΑΕ και τα ΚΕΔΔΥ.

     Η προσπάθεια για «εξορθολογισμό» που στην ουσία στοχεύει στην στείρα εξοικονόμηση πόρων την στιγμή που τα κενά σε εκπαιδευτικό και ειδικόεκπαιδευτικό προσωπικό στην γενική και ειδική εκπαίδευση είναι περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, δεν θα περάσει.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για το Δ.Σ. της ΠΟΣΕΕΠΕΑ



Ο Πρόεδρος                                    Ο Γ. Γραμματέας


Στ. Καρπενησιώτης                              Δ. Αρβανίτης

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ενημέρωση για δράσεις του ΣΕΕΠΕΑ Δυτ. Ελλάδας την 19 Απρίλη


Δράσεις του ΣΕΕΠΕΑ Δυτ. Ελλάδας

Λάβαμε από τον πρόεδρο του ΣΕΕΠΕΑ Δυτ. Ελλάδας την παρακάτω ανακοίνωση για την συμμετοχή στις εκδηλώσεις της 19 Απρίλη:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ

                 Συναδέλφισες\οι
                              
            Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 παραχωρήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου των περιφερειακών συλλόγων ΣΕΕΠΕΑ,ΕΛΜΕ και ΔΟΕ Δυτ.Ελλάδας καθώς και των προέδρων των συλλόγων γονέων του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής και του ΕΕΕΚ Πάτρας ,πρός το πατρινό κανάλι SUPER Bκαι την εφημερίδα "ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟΣ" ,στα γραφεία της ΕΛΜΕ Αχαιας.Σκοπός της συνέντευξης ήταν  αφενός να αναδειχθούν τα προβλήματα που θα ανακύψουν   απο την επικείμενη υλοποίηση του άρθρου 39 του Ν4115\2013 και αφετέρου να καταδειχθεί η αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκόμενων,στην Ειδική Αγωγή, επιστημονικών συλλόγων   να αντιτάξουν ενα κοινό και αραγές αγωνιστικό μέτωπο απέναντι στην κοντόφθαλμη, λογιστική αντιμετώπιση της Ε.Α.απο το Υπουργείο Παιδείας και την πολιτική ηγεσία.
       Οι παραπάνω στόχοι επιτεύχθηκαν πλήρως και ειδικότερα ο πρόεδρος του Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. Δυτ Ελλάδας αφού αναφέρθηκε στο σύνολο του διεκδικητικού πλαισίου της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.   ,τόνισε πως η αναδιάρθρωση της Ειδικής Αγωγής απαιτεί περισσότέρα -και υπο την μορφή επιπλέον μόνιμων διορισμών-χρήματα και οχι περικοπές.
       Για την Τρίτη 23 Απριλίου έχει προγραμματισθεί να γίνει κοινή παράσταση διαμαρτυρίας(ΕΛΜΕ,ΔΟΕ,ΣΕΕΠΕΑ στόν Περιφερειακό Διεθυντή Εκπαίδευσης Δυτ.Ελλάδας, στίς 1 η ώρα το μεσημέρι(ακτή Δυμαίων 25Α,στόν παράπλευρο δρόμο της εκκλησίας του Αγίου Γερασίμου) . Επειδή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να δείχνουμε πολλοί ,είστε όσοι μπορείτε, άπαραίτητοι  .
 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
εκ μέρους του Δ.Σ. του
Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α Δυτ.Ελλάδας
ο Πρόεδρος
Γιώργος Αντωνιάδης
Νευροψυχολόγος

Ενημέρωση του αιρετού ΥΣΕΕΠ Δ. Παπαευθυμίου σχετικά με το ωράριο ΕΕΠ και ΕΒΠ


Τι ισχύει για το ωράριο του ΕΕΠ και του ΕΒΠ

  Μετά από αρκετά ερωτήματα συναδέλφων και με σχετική προτροπή από την Ομοσπονδία μας, ο συνάδελφος αιρετός στο ΥΣΕΕΠ, Δ. Παπαευθυμίου μας απέστειλε την παρακάτω ανακοίνωση - ενημέρωση:

Τι ισχύει για το ωράριο του ΕΕΠ και του ΕΒΠ

Του Δημήτρη Παπαευθυμίου, αιρετού ΥΣΕΕΠ

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 28915/Γ6 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 449/3-4-2007, το υποχρεωτικό ωράριο του ΕΕΠ, ορίζεται ως εξής:
               25 ώρες αν έχει μέχρι 5 έτη υπηρεσίας
               24 ώρες αν έχει μέχρι 10 έτη υπηρεσίας
               23 ώρες αν έχει μέχρι 15 έτη υπηρεσίας
               22 ώρες αν έχει μέχρι 20 έτη υπηρεσίας και
               21 ώρες αν έχει πάνω από 20 έτη υπηρεσίας.
Στην υπουργική αυτή απόφαση, ορίζεται το υποχρεωτικό ωράριο με σαφήνεια και δεν επιδέχεται καμία άλλη ερμηνεία ή αλλαγή.
Εκτός όμως του υποχρεωτικού ωραρίου, η ίδια απόφαση προσδιορίζει και το δυνητικό ωράριο, δηλαδή το χρόνο παραμονής του προσωπικού στο σχολείο, πέραν του υποχρεωτικού ωραρίου και το ορίζει ως εξής:
«Η παραμονή του ΕΕΠ στο σχολείο, δύναται να παραταθεί μέχρι 30 ώρες εβδομαδιαίως, όταν οι ανάγκες των φοιτούντων μαθητών το επιβάλλουν. Η παράταση γίνεται με απόφαση του συλλόγου προσωπικού της σχολικής μονάδας και τη σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής.»
Επ΄ αυτού έχω να παρατηρήσω τα εξής:
·        To δυνητικό ωράριο δεν μπορεί να μετατραπεί σε υποχρεωτικό και δεν μπορεί να είναι σε μόνιμη και καθημερινή βάση γιατί τότε θα έπρεπε να αποζημιώνεται υπερωριακά
·        Το δυνητικό ωράριο, αντίστοιχο με αυτό των υπολοίπων εκπαιδευτικών, έχει την έννοια ότι μπορεί σε δεδομένη στιγμή,  να προκύψει έκτακτη ανάγκη των φοιτούντων μαθητών και αυτό να οδηγήσει τον σύλλογο του προσωπικού, στην απόφαση παραμονής “εκτάκτως” του προσωπικού του σχολείου ή μελών ΕΕΠ, για την αντιμετώπιση αυτής της ανάγκης. Η έκτακτη ανάγκη αφορά το σύνολο του προσωπικού και ιδιαίτερα του εκπαιδευτικού της τάξης, αφού ο κάθε μαθητής ανήκει σε τάξη και όχι στο  Ειδικό Εκπαιδευτικό προσωπικό, το οποίο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του, αποσύρει τους μαθητές  από την τάξη, με τη σύμφωνη γνώμη του εκπαιδευτικού.
·        Ο σύλλογος του προσωπικού της ΣΜΕΑΕ, εκτός από τα θέματα λειτουργίας της σχολικής μονάδας και την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών των φοιτούντων μαθητών, δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε επίπεδο διάγνωσης και αξιολόγησης των ιδιαίτερων αναγκών και οφείλει να αποδέχεται τις γνωματεύσεις που τα επίσημα διαγνωστικά κέντρα έχουν εκδώσει και στη βάση των οποίων έχουν διαμορφωθεί τα ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα των μαθητών.   
Οποιοσδήποτε προβληματισμός ή αναγκαιότητα για περαιτέρω αξιολόγηση των αναγκών των φοιτούντων μαθητών, θα πρέπει να οδηγεί στην παραπομπή των μαθητών στα αναγνωρισμένα κέντρα διάγνωσης (ΚΕΔΔΥ, Ιατροπαιδαγωγικά).
·        Η προσπάθεια σε κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις για αύξηση του υποχρεωτικού ωραρίου του ΕΕΠ με αποφάσεις του συλλόγου προσωπικού  των ΣΜΕΑΕ, χαρακτηρίζεται ως ενέργεια παράνομη και καταχρηστική αφού, ο σύλλογος δεν έχει αρμοδιότητες διοικητικού οργάνου ή εργοδότη  και καταστρατηγεί την υπουργική απόφαση που ορίζει ακριβώς το υποχρεωτικό ωράριο.
·        Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δυνητικό ωράριο και των άλλων εκπαιδευτικών είναι 30 ώρες εβδομαδιαίως, για την άσκηση των γενικών καθηκόντων που ο διευθυντής  και ο σύλλογος του προσωπικού του σχολείου έχει αναθέσει σε κάθε μέλος του προσωπικού. Στα γενικά καθήκοντα μετέχει όλο το προσωπικό, εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό.
Ως προς το Ε.Β.Π, το οριζόμενο με την ανωτέρω υπουργική απόφαση υποχρεωτικό είναι όσες οι ώρες λειτουργίας της σχολικής μονάδας και όχι περισσότερες από 30 εβδομαδιαίως.
Επειδή το ωράριο λειτουργίας των σχολικών μονάδων Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης  έχει μεγάλη απόκλιση, από 25 έως 35 ώρες, ο νομοθέτης ορίζει ότι, όταν το ωράριο λειτουργίας του σχολείου είναι μικρότερο των 30 ωρών, τότε το ωράριο του ΕΒΠ, ορίζεται από τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, ενώ όταν το ωράριο λειτουργίας υπερβαίνει τις 30 ώρες, τότε ορίζει ως ωράριο τις 30 ώρες.
Πολλές φορές διαπιστώνεται η κακή ερμηνεία της υπουργικής απόφασης και της υποχρέωσης του ΕΒΠ, να παραμένει στο σχολείο για την κάλυψη του 30ωρου, παρ΄ όλο που το σχολείο έχει κλείσει και χωρίς κανένα αντικείμενο εργασίας , που να προκύπτει από τα γενικά καθήκοντα. Αυτό θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο , παράνομο και εκτός του πνεύματος της υπουργικής απόφασης.
Τέτοια φαινόμενα καταστρατήγησης της υπουργικής απόφασης θα πρέπει να γνωστοποιούνται στους συνδικαλιστικούς φορείς και στους αιρετούς των ΠΥΣΕΕΠ, ώστε να διερευνώνται οι προθέσεις των ελάχιστων αυτών διευθυντών.
Βεβαίως θα πρέπει να επισημανθεί η αναγκαιότητα, για την εύρυθμη λειτουργία των ΣΜΕΑΕ και την καλή συνεργασία όλου του προσωπικού, εκπαιδευτικών, ειδικού εκπαιδευτικού  και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, με απόλυτο σεβασμό στα συλλογικά όργανα του σχολείου, Διευθυντή, σύλλογο προσωπικού, σχολικούς συμβούλους , στους μαθητές και τους γονείς, ο κάθε συνάδελφος να επιδείξει καλή διάθεση και προθυμία, έχοντας ως  γνώμονα την ιδιαίτερη φύση των κλάδων μας,  των  υπηρεσιών που παρέχουμε, καθώς και τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών που φοιτούν στις ΣΜΑΕΑ.
Μέσα από το πνεύμα συνεργασίας, το τελικό αποτέλεσμα Θα είναι αντάξιο των προσδοκιών της κοινωνίας .