Νέο κύμα απολύσεων φέρνουν οι αλλαγές στα οργανογράμματα που αποφάσισε χτες το Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεδρίαση του υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Τον δρόμο εξόδου σε άλλους 3.500 δημοσίους υπαλλήλους, που θα τους συμπαρασύρει η μείωση δομών κατά 50% στα υπουργεία, θα δείξει η κυβέρνηση.

Τα νέα οργανογράμματα, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, πρέπει να τρέξουν άμεσα εν όψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη του μήνα.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» για αλλαγές στη δομή τεσσάρων υπουργείων Εργασίας, Δικαιοσύνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης. Η μείωση στο ήμισυ των δομών συμπαρασύρει περίπου 3.500 υπαλλήλους, που θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μπορεί να απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων, εν τούτοις το πλεονάζον προσωπικό θα τεθεί αμέσως σε διαθεσιμότητα και ουσιαστικά θα βρεθεί εκτός Δημοσίου μέσα σε έναν χρόνο, καθώς θεωρείται δύσκολο να μετακινηθεί σε κενές θέσεις. Ακόμα, βέβαια, δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τους 2.000 υπαλλήλους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στα τέλη του 2012.

Στα τέσσερα υπουργεία που θα τρέξουν τα νέα οργανογράμματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, επέρχεται μείωση 37% των οργανικών θέσεων στο Εργασίας –με ενίσχυση κατ” εξαίρεση του ΣΕΠΕ-, 58% στο Ανάπτυξης, 26% στο Δικαιοσύνης και 53% στο Μακεδονίας–Θράκης. Στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 18 εκατ. ευρώ από μισθώματα και περικοπή θέσεων ευθύνης. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου.

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσουν πέντε υπουργεία, Εξωτερικών, Υγείας, Εσωτερικών, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας. Στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν φτάσει τα οργανογράμματα των κρίσιμων υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα Οικονομικών, Ανάπτυξης και Παιδείας.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με το Μνημόνιο για 25.000 διαθεσιμότητες, ήτοι απολύσεις, μέχρι το τέλος του 2013. Κι επειδή δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα ουσιαστικά ανοίγει το θέμα εν όψει της έλευσης της τρόικας στα τέλη του μήνα – αν και παραμένει ο φόβος των δικαστικών αποφάσεων που «τορπιλίζουν» τα κυβερνητικά σχέδια.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ - www.efsyn.gr
 15/2/2013