Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 13/12/2011 ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ-ΠΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Ε.Σ.Α.με.Α


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
 ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.Κ.10432, Αθήνα,  tel: 6974714206,  e-mail: poseepea@yahoo.gr
 
                                                                                                Αθήνα 9-12-2011

ΚΗΡΥΞΗ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13/12/2011, ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ-ΠΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Ε.Σ.Α.με.Α

    Η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α κηρύσσει στάση εργασίας την  Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011, από τις 10:00 έως τις 14:00, για να μπορέσουν οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στο χώρο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης(Σ.Μ.Ε.Α.Ε, ΚΕ.Δ.Δ.Υ, κ.λ.π) να συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό-Παναπηρικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία(Ε.Σ.Α.με.Α) και οι Φορείς –Μέλη της, ώρα 11:00 στην Πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα.
Είναι υποχρέωση όλων μας η στήριξη της Ειδικής Εκπαίδευσης και του αναπηρικού κινήματος γενικότερα.
Είναι υποχρέωση όλων μας ο αγώνας ενάντια στις οικονομικές πολιτικές που συρρικνώνουν το κράτος πρόνοιας και οδηγούν το λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Είναι ανάγκη να στείλουμε στην Πολιτεία ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος         Η Γ.Γραμματέας
                                          
                                         Βούγιας Βασίλης              Κατσούλη Παναγιώτα

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, ζητά το ΚΕ.Δ.Δ.Υ Ρεθύμνου από το ΥΠΔΒΜΘ(Ρεπορτάζ στο newsIt.gr-8/12/2012-)

    Άμεση τοποθέτηση κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στις σχολικές μονάδες του Ρεθύμνου ζητά διοικητικό, εκπαιδευτικό και ειδικό επιστημονικό  προσωπικό του ΚΕΔΔΥ Ρεθύμνου από το Υπουργείο Παιδείας. Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, το προσωπικό του ΚΕΔΔΥ επισημαίνει την υποστελέχωση και σημειώνει σε ανακοίνωση του: «Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί στην πόλη του Ρεθύμνου, αναφορικά με την υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων, αλλά και τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες που έχουν τα σχολεία για υποστήριξη, ζητάμε την άμεση τοποθέτηση ικανού αριθμού κλιμακίων ειδικών κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού. 

Δείτε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο newsIt.gr από εδώ: http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=110508&catid=6

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Σχετικά με την ακατάσχετη φημολογία για το σχέδιο νόμου: Οργάνωση της Διοίκησης της Εκπαίδευσης (θέμα ΚΕ.Δ.Δ.Υ κ.λ.π)


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
 ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ(Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α)
Βερανζέρου 14, 5ος όρ. Τ.Κ.10432, Αθήνα,  tel: 6974714206,  e-mail: poseepea@yahoo.gr
 Αθήνα 7-12-2011
Α.Π: 96
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
ΘΕΜΑ: « Σχετικά με την ακατάσχετη φημολογία για το σχέδιο νόμου: Οργάνωση της Διοίκησης της Εκπαίδευσης (θέμα ΚΕ.Δ.Δ.Υ κ.λ.π)»
   
  Όσον αφορά στην έντονη φημολογία που αναπτύχθηκε, για μια ακόμη φορά, τις τελευταίες ημέρες και έχει να κάνει με την επικείμενη κατάθεση για διαβούλευση και  ψήφιση στη Βουλή, του νομοσχεδίου για την «Οργάνωση της Διοίκησης της Εκπαίδευσης κ.λ.π», μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και το θέμα των ΚΕ.Δ.Δ.Υ, η Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α έχει να αναφέρει τα εξής:

1ον) Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και συνεκτιμώντας την εξαιρετικά ρευστή κατάσταση της χώρας, η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου  για την «Οργάνωση της Διοίκησης της Εκπαίδευσης κ.λ.π», προβλέπεται να γίνει το νέο έτος 2012, ενδεχομένως περί τα μέσα του μηνός Ιανουαρίου.

2ον) Μέσα σ αυτό το νομοσχέδιο, έχουμε την πληροφόρηση, πως θα προβλέπεται εύλογη μεταβατική περίοδος για όποια αλλαγή των υπαρχουσών  Δομών της Εκπαίδευσης αποφασισθεί.

3ον) Ειδικότερα για τα ΚΕ.Δ.Δ.Υ, η μεταβατική περίοδος, από την υπάρχουσα δομή σε όποια άλλη μορφή δομής τελικά επιλεγεί, θα είναι τέτοια, ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση και  η συνέχεια της ουσιαστικής και πολύτιμης για τους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα προσφοράς υπηρεσιών αυτών των Εκπαιδευτικών Κέντρων. Υπηρεσιών εκπαιδευτικών, με άξονα την διεπιστημονικότητα και με στόχο την Υποστήριξη των μαθητών μας.

4ον) Ελπίζουμε το Υπουργείο Παιδείας να λάβει σοβαρά υπόψη τις εμπεριστατωμένες προτάσεις της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α, για το ρόλο και τη θέση του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού(Ε.Ε.Π) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού(Ε.Β.Π) στα ΚΕ.Δ.Δ.Υ και στις άλλες δομές της Ειδικής Αγωγής, αλλά και της Εκπαίδευσης γενικότερα.

5ον) Η ακατάσχετη φημολογία και η αναπαραγωγή της σε επίπεδα τρομολαγνείας, επιφέρει σοβαρές βλάβες στο ηθικό των επαγγελματιών στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής. Η ακραία σύγχυση που εγκαθιδρύεται στους χώρους εργασίας μας, αποτέλεσμα διάδοσης παραληρηματικού τύπου «ειδήσεων»,  επηρεάζει τη λογική και τη στόχευση που πρέπει να έχουμε, όσον αφορά στις προκλήσεις των δύσκολων καιρών.

 Συνάδελφοι

Με νηφαλιότητα και καθαρή σκέψη, περιμένουμε  να μας παραδοθεί από την Υπουργό Παιδείας το επίμαχο Νομοσχέδιο και μετά ασφαλώς- επί πραγματικών δεδομένων- θα έχουμε να πούμε και να κάνουμε πολύ περισσότερα απ ότι τώρα, πάντα με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας των Ελλήνων.

 Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                          Η Γ.Γραμματέας
Βούγιας Βασίλης                                   Κατσούλη Παναγιώτα

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ"Ε.Σ.Α.με.Α":"Ζητούμε την ενεργό στήριξη της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την Παν-αναπηρική - Πανελλαδική Συγκέντρωση του αναπηρικού κινήματος 13η Δεκεμβρίου 2011 ώρα 11:00 στην Πλατεία Ομονοίας"

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ"Ε.Σ.Α.με.Α"
-ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ-

                                                           

          Αθήνα/Athens: 6-12-2011                          
Αρ. Πρωτ./Ref. Nr: 3715
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Πληροφορίες: Μπαρμπαλιά Ελένη                                                 
                                                                                   
Προς: Πρόεδρο & Μέλη Δ.Σ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων
Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής

                 
Θέμα:   "Ζητούμε την ενεργό στήριξη της ΠΟΣΕΕΠΕΑ για την Παν-αναπηρική - Πανελλαδική Συγκέντρωση του αναπηρικού κινήματος 13η Δεκεμβρίου 2011 ώρα 11:00 στην Πλατεία Ομονοίας"
         
   Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση αντιμετωπίζουν τις πιο σκληρές και επώδυνες επιπτώσεις της. Σε αυτή την περίοδο και με αφορμή τη 3η Δεκέμβρη Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία καλεί σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα της χώρας και τις οικογένειές τους σε Πανελλαδική  Παν-αναπηρική Συγκέντρωση στις 13 Δεκεμβρίου 2011 στην Πλατεία Ομονοίας στις 11 το πρωϊ για να στείλει μήνυμα στην Πολιτεία ότι τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους θα συνεχίζουν να αγωνίζονται για τη  λήψη μέτρων που θα τους προστατέψουν από τη φτώχια και την εξαθλίωση που έχει ήδη εμφανιστεί στους ίδιους και στις οικογένειές τους.
 Αυτή την ημέρα το αναπηρικό κίνημα της χώρας καλεί την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής, εκφραστή εκείνων των εργαζομένων που βιώνουν οι ίδιοι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της ειδικής εκπαίδευσης, να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τον αγώνα και τη φωνή  των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, οι οποίοι εκτός από τα  προβλήματα επιβίωσης αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες που πηγάζουν από την αναπηρία τους λόγων των πολιτικών που έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.
 Σε αυτή την κατεύθυνση ζητούμε η ΠΟΣΕΕΠΕΑ στις 13 Δεκεμβρίου 2011 να κηρύξει στάση εργασίας από τις 10:00π.μ. έως 15:00, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης, στις ΣΜΕΑΕ της χώρας και στα τμήματα ένταξης των γενικών σχολείων στους μαθητές και στις οικογένειές τους , να συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό – Παναπηρικό Συλλαλητήριο που διοργανώνει η Ε.Σ.ΑμεΑ. και οι Φορείς – Μέλη της ώρα 11:00 το πρωϊ στην Πλατεία Ομονοίας.
 Σας καλούμε να στηρίξετε τον αγώνα μας, όχι μόνο με την κήρυξη διευκολυντικής στάσης εργασίας 10:00 π.μ έως 15:00 μ.μ. αλλά και με την παρουσία όλων των στελεχών σας.  Η προστασία των ατόμων με αναπηρία από σκληρές οικονομικές πολιτικές, που οδηγούν στη φτώχεια στην ανεργία και στην εξαθλίωση, και απειλούν να κτυπήσουν την πόρτα κάθε εργαζόμενου και κάθε οικογένειας, είναι υπόθεση όλων μας.
 
Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς
 
                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 
                     Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                       ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας:Τι λέει η Υφυπουργός Ε.Χριστοφ/λου για τον πλεονάζοντα χρόνο, τους αναπληρωτές, την εφεδρεία κ.α

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στις 5-12-2011, της Υφυπουργού Παιδείας Εύης Χριστοφιλοπούλου, με την ΟΛΜΕ. Μεταξύ των άλλων η Υφυπουργός ανέφερε ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τα οδοιπορικά των εκπαιδευτικών που μετακινούνται για τις ανάγκες της υπηρεσίας εντός Δήμου, βάσει της διανυόμενης χιλιομετρικής απόστασης και δεσμεύθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποσαφήνιση του ζητήματος που έχει προκύψει με τον πλεονάζοντα χρόνο προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών, μετά την ένταξη τους στο ενιαίο μισθολόγιο και του θέματος  την κατάταξης των αναπληρωτών στο εισαγωγικό κλιμάκιο, με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους. Η Υφυπουργός δε, ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι, μετά από κατάθεση στοιχείων για την ομαλή λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την εξαίρεση των εκπαιδευτικών από τη ρύθμιση της εφεδρείας.

Δείτε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας από εδώ:  http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typou/deltia-typoy/05-12-11-synantisi-tis-yfypoyrgoy-paideias-me-tin-olme.html

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Ενημέρωση για τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα όρασης


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ MΕ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ «ΗΡΑ»

                                                                ΠΡΟΣ: Πρόεδρο Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α
                                                          ΚΟΙΝ: Μ.Μ.Ε

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση για τα σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα όρασης»
Δια της παρούσης θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με σοβαρά Προβλήματα Όρασης «ΗΡΑ», του οποίου και είμαι πρόεδρος. Επιδίωξή μου είναι η κοινοποίηση των προβλημάτων μας, διά μέσου των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες δυσκολίες,  αναζητώντας την υποστήριξή τους, με όποιο πρόσφορο τρόπο.
Το σοβαρότερο πρόβλημα αφορά στην παύση της λειτουργίας του τυπογραφείου, που ήταν υπεύθυνο για την τροποποίηση και την έκδοση των βιβλίων των παιδιών μας, το οποίο εδρεύει στο Αγρίνιο. Το τυπογραφείο θα λειτουργήσει μόνο για το τρέχον σχολικό έτος και μόνο για τις τροποποιήσεις των βιβλίων των παιδιών που φοιτούν στη Γ΄ τάξη του λυκείου.
Η διαβεβαίωση που είχαμε από τον Γενικό Γραμματέα Ειδικής Αγωγής και το Δ/ντή Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. ήταν ότι, το Ινστιτούτο Διαχείρισης Πληροφορικής (Διόφαντος) θα εκδώσει τα βιβλία των παιδιών μας (αμβλυώπων), καθώς επίσης και αυτά της γενικής αγωγής. Ο υπεύθυνος του έργου από την  πλευρά του ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, σε επικοινωνία που είχα μαζί του, διέψευσε τις προαναφερόμενες διαβεβαιώσεις  του Υπουργείου αναφέροντας ότι η Υ. Α. που αφορά σε αυτή την ανάθεση, μιλάει μόνο για τα κοινά βιβλία και δεν συμπεριλαμβάνει τα δικά μας βιβλία. Έτσι λοιπόν, είμαστε υποχρεωμένοι προκειμένου να έχουν τα παιδιά μας βιβλία για το τρέχον σχολικό έτος, να πληρώσουμε για την έκδοσή τους από 1000 έως 9000 ευρώ έκαστος, ανάλογα με τη σχολική τάξη του κάθε μαθητή.
Προκειμένου να εκδοθεί νέα Υ.Α. για το επόμενο σχολικό έτος, πλέον, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τα δικά μας βιβλία, ο Δ/ντής Ειδικής Αγωγής μας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν από την πλευρά του, αλλά θεωρεί ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.
Επιπλέον, τα βιβλία των παιδιών με προβλήματα όρασης (τύφλωση) δεν τροποποιούνται στον κωδικό «ΝΕΜΕΘ» διότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη τεχνογνωσία και ο κωδικός που χρειάζεται για την τροποποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού δεν έχει γίνει. Οπότε, τα παιδιά εργάζονται σε βιβλία της προηγούμενης δεκαετίας.

Τα πιλοτικά σχολεία που έχουν ιδρυθεί από την Υπουργό Παιδείας με μότο «Πρώτα ο μαθητής» λειτούργησαν:
Α) χωρίς  να υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός προκειμένου να μπορούν τα παιδιά μας να παρακολουθήσουν την πληροφορική (πρόγραμμα μεγέθυνσης και ομιλίας). Έτσι αυτές τις ώρες τα παιδιά περιφέρονται ή πράττουν άσχετα αντικείμενα.
Β) Χωρίς να υπάρχει μεγέθυνση στα βιβλία των ξένων γλωσσών. Έτσι αναγκάζονται οι γονείς να μεγεθύνουν το υλικό με δικά τους έξοδα σε κόλλες Α3. Αυτό είναι και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση και ογκώδεις πρακτικές για τα παιδιά αλλά και με αμφίβολα αποτελέσματα εκτύπωσης πολλές φορές.
Γ) Φιλαναγνωσία! Πώς είναι δυνατόν να επιτευχτεί αυτό όταν δεν υπάρχουν βιβλία εξωσχολικά σε 18 και 28 bold γραμματοσειρές, καθώς επίσης και στα μαθήματα μουσικής, θεατρικής αγωγής και φυσικής αγωγής δεν υπάρχουν τροποποιήσεις των βιβλίων εφόσον αυτά θεωρούνται δευτερεύοντα μαθήματα.

Τέλος, σε σχέση με το μέτρο της παράλληλης στήριξης οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να στηρίξουν τους μαθητές δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση με αποτέλεσμα ορισμένοι γονείς να αναλαμβάνουν και το βάρος της εξειδίκευσης αυτών των εκπαιδευτικών, για να μπουν αποτελεσματικά στην τάξη περί το μήνα Ιανουάριο.
Το πάγωμα του μέτρου της παράλληλης στήριξης που έχει προκύψει με τη μεταβατική κυβέρνηση, έχει αφήσει μετέωρα τα παιδιά με δυσκολίες που φοιτούν στο γενικό σχολείο και ουσιαστικά πάγωσε και τη δυνατότητα να συνεκπαιδευτούν, αφού εκπαιδευτικοί για παράλληλη στήριξη δεν υπάρχουν και οι γονείς αναγκάζονται να στηρίζουν οι ίδιοι τα παιδιά τους στην τάξη επωμιζόμενοι ένα ακόμη βάρος!

Ευελπιστώντας στην ενεργοποίηση των δυνάμεων της Ομοσπονδία σας αναμένω για τις ενέργειές σας και
Όπως γνωρίζετε είμαστε στο πλευρό σας, ενάντια σε όποια βλαπτική απόφαση ληφθεί για το μέλλον των ΚΕΔΔΥ, καθώς για μας είναι ο μοναδικός φορέας που αντιλαμβάνεται, κατανοεί και προωθεί τα προβλήματά μας προς επίλυση.

Με εκτίμηση
Δούπη Ανθούλα